Rechtsbijstandverzekering voor jeugdzorgwerkers beschikbaar bij BPSW lidmaatschap

Tuchtrecht is nieuw in de jeugdzorg. Nieuw is ook dat je als professional met steeds meer eigen verantwoordelijkheid en regelruimte (professionele autonomie) te maken krijgt. De Beroepscode Jeugdzorgwerker en het bijhorend tuchtrecht legt een stevig fundament onder de professionaliteit van de jeugdzorgwerker. Het is een kans om transparant te werken, om te laten zien wat je doet, wat overwegingen zijn geweest en hoe besluiten zijn genomen. Een mogelijkheid om ‘ te staan’ voor je werk. Misschien is het is tevens een beangstigend idee om persoonlijk aangesproken te worden. Want zorgt deze klachtmogelijkheid voor cliënten, samenwerkingspartners, collega’s en andere belanghebbenden er niet voor dat je ‘kop van jut’ wordt?

Verzekering op maat
Hoe je ook naar tuchtrecht kijkt, het is een intensief traject wanneer er een tuchtzaak tegen jou als professional wordt aangespannen. Het is dan prettig om er zeker van te zijn dat je kunt rekenen op goede juridische bijstand. De juristen van de organisatie waar je in dienst bent kunnen deze ondersteuning (niet in de laatste plaats vanwege hun eigen beroepscode) niet altijd in voldoende mate bieden. Vandaar dat de BPSW voor haar leden een ‘verzekering op maat’ heeft geregeld. Een rechtsbijstandsverzekering die zich specifiek richt op bijstand bij tuchtrecht. Ook wanneer je als klokkenluider misstanden in de sector aan de kaak wilt stellen kun je middels deze verzekering rekenen op deskundige juridische bijstand.

Kosten en voordelen verzekering
De rechtsbijstandverzekering voor BPSW-leden kost 7,50 per kalenderjaar. Meer informatie en de voorwaarden voor deze verzekering vind je hier. Mogelijk is je werkgever bereid om je in deze kosten tegemoet te komen, bijvoorbeeld door je te faciliteren door gebruik te maken van de fiscale voordeelregeling die de cao mogelijk maakt. Je kunt je verzekering – net als het BPSW lidmaatschap – jaarlijks opzeggen door ons schriftelijk voor 1 december hierover een bericht te sturen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Zonder tegenbericht wordt je verzekering + lidmaatschap voor het volgend kalenderjaar automatisch verlengd.

Hoe kun je de verzekering direct afsluiten? 
Je kunt deze verzekering afsluiten in combinatie met het lidmaatschap van de BPSW. Bent je als jeugdzorgwerker al lid van de BPSW? Dan kun je deze verzekering met dit formulier apart bij ons afsluiten. Lid worden en meteen de verzekering afsluiten? Dat kan door het digitale aanmeldformulier in te vullen.

Kosten en voordelen BPSW lidmaatschap
Je kunt in 2015 met een grote korting lid worden van de BPSW – DE beroepsvereniging van sociale professionals, dus ook van jeugdzorgwerkers. Je betaalt als jeugdzorgwerker 64,-- per jaar (in plaats van 199,--).  Wij gaan er vanuit dat nu de stap naar registratie is genomen, de stap naar de eigen beroepsontwikkeling; de stap om mee te praten over waar het heen moet met jouw werk, makkelijk te nemen is.

De BPSW zet zich met, voor en door leden in voor ontwikkelingen in het jeugddomein. Als lid praat je mee over en heb je directe invloed op de ontwikkeling van de beroepscode, richtlijnen, registratie-eisen, de landelijke politieke agenda en ontwikkelingen in het jeugddomein. De beroepsvereniging is van de professionals zelf. Voordelen van het lidmaatschap voor jeugdzorgwerkers:

• Je kunt advies inwinnen bij de medewerkers van het BPSW stafbureau over morele en ethische dilemma’s in casuïstiek en bij ontwikkelingen jou in het werkveld.
• Je kunt deelnemen aan netwerken via de BPSW-LinkedIn groepen en evenementen.
• Je hebt toegang tot een groot netwerk van collega's.
• Je ontvangt 6 keer per jaar een e-mailnieuwsbrief.
• Je ontvangt 6 keer per jaar gratis het vakblad Maatwerk.
• Je krijgt tot 50 % ledenkorting op na- en bijscholing die georganiseerd wordt door de BPSW. Deze trainingen hebben thema's als beroepsethiek, professionalisering, professionele autonomie voor jeugdzorgwerkers en leidinggevenden, richtlijnen jeugdzorg, professioneel statuut etc.
• Je hebt directe invloed op de inhoud van uw professionele standaarden: beroepscode, beroepsprofiel en richtlijnen - die door en met de leden van de beroepsvereniging worden gemaakt.
• Je kunt bij de BPSW voor €7,50 per jaar een rechtsbijstandsverzekering afsluiten die bijstand bij tuchtrechtszaken dekt. Deze verzekering heeft ook een klokkenluidersmodule.

Meer weten over lidmaatschap? Of over fiscale voordeelregels die het lidmaatschap nog goedkoper maken? Kijk dan hier. Vragen? Mail dan met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Natuurlijk sluit jij je aan dit komend jaar! Tot ziens….